Aan het einde van een werkpad is het tijd om de leerlingen te voorzien van feedback. Het is mogelijk om leerlingen individueel te beoordelen of de beoordeling te geven voor de hele groep.

INHOUDSOPGAVE

Stap-voor-stap video instructie: Beoordelen

Stap-voor-stap instructie: Beoordelen

1. Klik in het hoofdmenu op 'Volgen en beoordelen'.
  2. Kies vervolgens onder 'Beoordelen' voor 'Thema en leerdoelen'.
  3. Kies onder 'Leerlijn' in het dropdown-menu de leerlijn waarvoor je een beoordeling wilt invoeren.
  4. Kies vervolgens het juiste Thema en Werkpadplanning.
  5. Het beoordelingsscherm wordt geopend bij de groepsbeoordeling.
  6. Klik op om de spelregels te lezen voor het beoordelen van je leerlingen.

Groepsbeoordeling

Stap-voor-stap instructie: Groepsbeoordeling

1. Kies rechts in het scherm voor 'Groep' om een groepsbeoordeling aan te maken.
  2. In het tabblad 'Thema' geef je aan:
    1. Het type beoordeling
    2. Status van de beoordeling
    3. Het niveau
    4. Behaald ja/nee
    5. Cijfer
    6. Waardering
    7. Alle leerdoelen behaald
    8. Feedback
  3. Via de knop 'Filters' kun je een selectie maken van leerlingen met hetzelfde streefniveau of uit dezelfde stamgroep.
  4. Vink de leerlingen aan die je de beoordeling wilt geven. Onder 'Geselecteerde leerlingen' wordt je selectie bijgehouden. Klik hierop en verwijder door middel van het kruisje achter de leerling, eventueel de leerling(en) die je niet meer wilt beoordelen.
  5. Ben je klaar met het invullen van je beoordeling, klik dan onderaan de pagina op 'Opslaan'.
  6. De beoordeling wordt opgeslagen bij de individuele leerling. Indien het een concept-beoordeling is, kun je deze bij de leerling nog aanpassen.
  7. In het tabblad 'Leerdoelen' kun je de leerdoelen per niveau inzien. Bij het aanmaken van een groepsbeoordeling worden altijd alle leerdoelen aangevinkt. Na het aanmaken van een groepsbeoordeling is het bij de individuele leerling mogelijk om een aanpassing te doen de behaalde leerdoelen. Advies is om daarom een groepsbeoordeling eerst als concept op te slaan.
  8. Als docent kun je alle beoordelingen van een thema in 1 keer tegelijkertijd van status veranderen (van concept naar definitief) en/of publiceren (alleen je eigen gemaakte beoordelingen, niet die van een collega). Het is hierbij ook mogelijk om bijv. alleen de eindbeoordelingen te publiceren, of alleen de tussenbeoordelingen om te zetten naar definitief. Klik op 'Beoordelen acties' om de status aan te passen.
  9. Als docent kun je bij beoordelen zelf aangeven of/wanneer je de beoordeling wilt publiceren. Publiceren betekent dat de beoordeling zichtbaar wordt voor de leerling en voor andere docenten en ouders. De status van de beoordeling (concept of definitief) heeft hier geen invloed op! Klik op 'Publiceren' en vul de datum in van publicatie.

In deze tabel uitleg wat de begrippen concept, definitief en gepubliceerd inhoudt.

Individuele beoordeling

Stap-voor-stap instructie: Beoordeling individueel

1. Kies rechts in het scherm voor 'Individueel' om het leerling-overzicht te openen.
  2. Klik op een leerling om een beoordeling in te voeren.
  3. Aan de rechterzijde kun je via de knop ' Voortgang op activiteiten' de voortgang inzien van de geselecteerde leerling.
  4. In het tabblad 'Thema' geef je aan:
    1. Het type beoordeling
    2. Status van de beoordeling
    3. Het niveau
    4. Behaald ja/nee
    5. Cijfer
    6. Waardering
    7. Alle leerdoelen behaald
    8. Feedback
  5. Klik op 'Opslaan'
  6. In het tabblad Leerdoelen kun je aangeven welke leerdoelen de leerling heeft behaald.
  7. De beoordeling wordt opgeslagen bij de leerling. Onder de naam van de leerling kun je je reeds gegeven beoordelingen selecteren en bekijken.

Beoordelen op leerdoelen

Stap-voor-stap instructie: Beoordelen op leerdoelen

1. Klik in het hoofdmenu op 'Volgen en beoordelen'.
  2. Kies vervolgens onder 'Beoordelen' voor 'Leerdoelen'.
  3. Kies onder 'Stamgroep' eventueel de stamgroep die je wilt beoordelen.
  4. Kies onder 'Leerlijn' in het dropdown-menu de leerlijn waarvoor je een beoordeling wilt invoeren.
  5. Kies vervolgens het juiste Thema en Werkpadplanning.
  6. De leerlingen worden nu getoond.
  7. Klik een leerling aan. De leerdoelen worden nu getoond.
  8. Wil je alle leerdoelen voor het streefniveau direct selecteren, kies dan in de drop-down 'Aanvinken op niveau' het gewenste niveau. Alle leerdoelen van dit niveau worden nu groen, wat betekent dat de leerling dit leerdoel behaald heeft.
  9. Heeft de leerling een bepaald leerdoel niet behaald? Klik dit leerdoel dan aan. Het leerdoel wordt dan weer grijs (niet behaald).
  10. Ben je klaar met beoordelen, klik dan rechts onderin op de knop 'Doorvoeren'. De beoordeling wordt nu opgeslagen.
  11. Klik nu de volgende leerling aan die je wilt beoordelen en herhaal de bovenstaande stappen.