Het is mogelijk om als leraar binnen het Klik LMS Turnitin (plagiaatcontrole) te gebruiken. Op die manier kun jij als leraar direct het ingeleverde document van de leerling indienen bij Turnitin ter controle.

Let op! Om een document ter controle in te kunnen dienen bij Turnitin, is het van belang dat je binnen je thema en werkpad, kiest voor de 'inleveractiviteit'.

INHOUDSOPGAVE

Voordat jij als leraar deze functionaliteit kunt gebruiken binnen het Klik LMS, is het noodzakelijk dat jullie beheerder eerst de Turnitin integratie activeert voor de gehele school. Hoe dit werkt wordt uitgelegd in dit artikel.

Heeft jullie beheerder Turnitin geactiveerd binnen het Klik LMS, dan kun je verder met de onderstaande stappen.

Stap-voor-stap: Turnitin gebruiken bij een inleveractiviteit

1. Open het Klik LMS via https://platform.klikonderwijs.nl/
  2. Ga in het menu naar 'Volgen en beoordelen'.
  3. Klik onder 'Volgen' op 'Op activiteiten'.
  4. Vul de filters bovenaan in om jouw werkpad(planning) te openen waarbij je een inleveractiviteit hebt toegevoegd.
  5. Zodra het juiste werkpad geopend is, klik je de week in het werkpad aan (via de bolletjes), waaraan de inleveractiviteit gekoppeld is.
  6. Je ziet nu een lijst met leerlingen die dit werkpad volgen. Klik de leerling open waarvan je het ingeleverde document wilt bekijken.
  7. De inleveractiviteit wordt hier nu getoond met daarachter de status van de activiteit. Achter de titel van de activiteit zie je nu drie (of vier, indien je een link hebt toegevoegd) icoontjes staan:
    Het eerste icoontje van links is het Turnitin controle icoon. Via het tweede icoontje kun je de details van het ingeleverde document bekijken en bovendien het document fysiek downloaden. Via het derde icoontje kun je een reactie plaatsen die de leerling kan bekijken. Of de leerling heeft zelf een reactie achtergelaten die je kunt bekijken en waarop je kunt reageren.
  8. Je wilt nu het ingeleverde werk van de leerling laten controleren door Turnitin. Klik op het eerste icoontje.
  9. De pop-up 'Plagiaat rapportage' opent nu. Je ziet hier de datum en tijd van inleveren, een download knop om het document fysiek te kunnen downloaden en de knop 'Start plagiaat controle'.
    Let op! Het is alleen mogelijk om het document te laten controleren door Turnitin, indien de leerling zelf de status van de inleveractiviteit op 'Afgerond' heeft gezet.
  10. Klik op de knop 'Start plagiaat controle'. Er wordt nu een aanvraag voor controle ingediend bij Turnitin. Afhankelijk van het type document en de grootte van het document kan dit even duren voordat Turnitin het document heeft gecontroleerd. De status 'Plagiaat controle is bezig' verschijnt nu in beeld. Je kunt de pop-up nu sluiten. Zie dit artikel van Turnitin om te zien welke type bestanden ze accepteren.
  11. Is de controle door Turnitin afgerond, dan vind je op deze plek ook het rapport terug. Klik hiervoor opnieuw op het Turnitin icoontje. Je ziet nu 'Rapportage details' staan. Klik deze open. Je ziet nu de onderdelen en percentages waarop Turnitin het document heeft beoordeeld. Houd je muisaanwijzer op de vraagtekens voor een toelichting.
  12. Klik op de knop 'Bekijk uitgebreid rapportage' om de details van het rapport te bekijken bij Turnitin. Het rapport opent dan in een nieuw tabblad.
  13. Eventueel kun je het document ook opnieuw laten controleren door Turnitin, bijvoorbeeld omdat de leerling het document opnieuw heeft ingeleverd. Klik hiervoor op de knop 'Controle opnieuw uitvoeren'. Turnitin gaat het document opnieuw controleren en zal met een rapport komen.