Als Leermiddelen Beheerder (LMB'er) heb jij een belangrijke rol bij het inrichten van de omgeving van jouw vaksectie.
Denk aan het aanmaken en publiceren van de schoolleerlijnen en het importeren van thema's en extern materiaal.

INHOUDSOPGAVE

Stap-voor-stap video instructie: Basisleerlijnen algemeen

Basisleerlijn kopiëren naar schoolleerlijn

Ter voorbereiding bepaal je samen met je vaksectie welke leermiddelen en welke edities jullie gaan gebruiken. Deze informatie heb je nodig om de volgende stappen uit te kunnen voeren.

Stap-voor-stap:

1. Klik op ‘Leermiddelen’ en vervolgens op ‘Basisleerlijnen’.
  2. Zoek de leerlijn op die jouw docenten of vaksectie aankomend schooljaar willen gebruiken. Gebruik hiervoor de zoekfunctie rechtsboven, bijvoorbeeld Nieuw Nederlands, OB, Vmbo th/h of blader via de pijltjes onderaan de pagina door de bibliotheek.
  3. Vind de leerlijn, maar klik deze niet aan.
  4. Klik op rechtsboven de tegel.
  5. Klik op ‘Kopiëren naar schoolleerlijnen’. Wacht totdat de melding: ‘De wijzigingen zijn opgeslagen’ verschijnt in het scherm.
  6. Jouw leerlijn is nu te vinden in de tab Schoolleerlijnen (maar nog niet zichtbaar voor docenten).
  7. Ga via het menu naar ‘Leermiddelen’ en vervolgens naar ‘Schoolleerlijnen’.
  8. Zoek vervolgens je leerlijn op door de naam in te typen in de zoekbalk rechtsboven en klik vervolgens op de door jou toegevoegde leerlijn*.

* Kun je de leerlijn niet vinden? Dan worden waarschijnlijk de ongepubliceerde leerlijnen niet getoond. Klik linksboven in het scherm op de schuifknop 'Toon ook ongepubliceerde leerlijnen'. De schuifknop wordt groen, om aan te geven dat nu zowel de gepubliceerde als ongepubliceerde leerlijnen worden getoond.

N.B. Docenten (en LMO'ers) hebben niet de mogelijkheid om ongepubliceerde leerlijnen te zien/vinden.

Nieuwe schoolleerlijn aanmaken

Als vaksectie is het mogelijk om een geheel eigen schoolleerlijn aan te maken in het platform.

Stap-voor-stap video instructie: Bewerken van een leerlijn algemeen

Stap-voor-stap video instructie: Bewerken leerdoelen en activiteitenoverzicht

Stap-voor-stap video instructie: Bewerken hulpmiddelen overzicht

Stap-voor-stap video instructie: Bewerken werkpadenoverzicht

Stap-voor-stap: Nieuwe schoolleerlijn aanmaken

1. Klik op ‘Leermiddelen’ en vervolgens op ‘Schoolleerlijnen’.
  2. Klik op 'Leerlijn toevoegen.
  3. Vul de velden in:
    • Naam: deze wordt alléén gebruikt in het overzicht van alle schoolleerlijnen.
      De naam is alleen zichtbaar in de overzichtspagina van de schoolleerlijnen.
    • Weergavenaam: dit is de titel van de leerlijn die zichtbaar is voor de leerlingen en docenten.
      Tip! Noteer een korte titel die duidelijk aangeeft welk vak en/of methode het betreft.
    • Beschrijving: dit is uitleg wat voor soort leerlijn het betreft (bijv. voor welke leerjaren, vak, schooljaren/versie).
      De beschrijving is alleen zichtbaar in de overzichtspagina van de schoolleerlijnen.
  4. Voeg een afbeelding toe en klik op ‘Afbeelding uploaden’.
  5. Ben je klaar? Klik dan op ‘Opslaan’ en je leerlijn is aangemaakt (maar nog niet zichtbaar voor docenten).
  6. Zoek vervolgens je leerlijn op door de naam in te typen in de zoekbalk rechtsboven en klik vervolgens op de door jou toegevoegde leerlijn*.

* Kun je de leerlijn niet vinden? Dan worden waarschijnlijk de ongepubliceerde leerlijnen niet getoond. Klik linksboven in het scherm op de schuifknop 'Toon ook ongepubliceerde leerlijnen'. De schuifknop wordt groen, om aan te geven dat nu zowel de gepubliceerde als ongepubliceerde leerlijnen worden getoond.

N.B. Docenten (en LMO'ers) hebben niet de mogelijkheid om ongepubliceerde leerlijnen te zien/vinden.

LMB - Schoolleerlijnen verbergen door middel van de geldigheidsduur

Het is ook mogelijk om een complete schoolleerlijn (tijdelijk) te verbergen. Op die manier is de schoolleerlijn niet meer te vinden voor docenten, maar behoud je wel alle gegevens. Dit is vaak handiger en sneller dan de volledige schoolleerlijn te verwijderen.

Stap-voor-stap:

1. Ga naar Leermiddelen.
  2. Onder 'Schoolleerlijnen' zoek je de leerlijn op die je wilt verbergen.
  3. Klik op het tegeltje van de leerlijn op de drie puntjes.
  4. Klik op 'Geldigheidsperiode' en vul bij het veld 'Geldig t/m' de gewenste einddatum in.
  5. Klik op Opslaan.
  6. De volledige schoolleerlijn is nu verborgen voor docenten.

Wil je de schoolleerlijn weer zichtbaar maken, dan selecteer je op de pagina Leerlijnen bij het filter 'Filter op geldigheid', 'Niet in gebruik'. Alle niet zichtbare schoolleerlijnen worden dan getoond. Je kunt vervolgens via de stappen hierboven de ingestelde geldigheidsdatum verwijderen. Let op dat docenten niet kunnen filteren op geldigheid, dit is alleen zichtbaar voor de LMB'er!

Thema's toevoegen aan een schoolleerlijn

Nieuw thema toevoegen

Stap-voor-stap:

1. Ga naar je leerlijn.
  2. Klik op de ‘Bewerkmodus’ bovenin het scherm.
  3. Klik op ‘[+] Thema toevoegen’.
  4. Vul de naam van het thema in, bijvoorbeeld ‘Het veld op’ (Lichamelijke opvoeding) (verplicht).
  5. Vul de weergavenaam in, ‘Het veld op’ (optioneel).
  6. Voeg een beschrijving toe (optioneel).
  7. Bepaal voor welk leerjaar dit thema bedoelt is en vul dit in.
  8. Voeg een afbeelding toe en klik op ‘Afbeelding uploaden’ (optioneel).
  9. Herhaal de bovenstaande stappen totdat je alle thema’s hebt toegevoegd.

Om een leerlijn te kunnen gebruiken maak je een leerlijn aan met minimaal één thema.

Thema kopiëren uit een andere leerlijn

Stap-voor-stap:

1. Ga naar de schoolleerlijn van jouw vak. Standaard kom je in het eerste thema terecht.
  2. Klik op de 'Bewerkmodus' bovenin het scherm.
  3. Klik op  achter de naam van de leerlijn linksboven in het scherm en kies voor 'Thema kopiëren'.
  4. Kies waaruit je het thema wilt kopiëren: basisleerlijn of schoolleerlijn.
  5. Selecteer de leerlijn* uit het dropdownmenu.
  6. Kies uit het volgende dropdownmenu het thema dat je wilt gebruiken en klik op 'opslaan'.
  7. Het thema is toegevoegd aan je schoolleerlijn.
  8. Voor het aanpassen van de volgorde van de thema's klik je weer opachter de naam van de leerlijn linksboven in het scherm en kies voor 'Volgorde van thema's'.
  9. Klik op de drie strepen en sleep het thema naar de juiste plek.
  10. Voor het aanpassen van het thema zelf klik je op deachter de naam van het thema. Je kiest dan voor 'Bewerken'.

* Het is niet mogelijk om thema's te kopiëren uit ongepubliceerde leerlijnen.

Schoolvakken importeren uit de Learning Portal

De Leermiddelen beheerder krijgt (tijdelijk) de rechten om het materiaal van de school dat is klaargezet in het Learning Portal over te halen naar het Klik Platform.

Let op! Alleen de bronnen die op ‘Actief’ staan in de Learning Portal worden overgezet. Check dit goed voordat je gaat importeren, zo houd je de nieuwe omgeving ‘schoon’.

Stap-voor-stap: Sleutel kopiëren in de Learning Portal

1. Log in op de Learning Portal en ga naar Mijn School.
  2. Ga naar Open data.
  3. Kopieer de sleutel (let op, deze is na het kopiëren 1 uur geldig)
  4. Deze sleutel gebruik je in het Klik Platform om de gegevens uit de Learning Portal over te zetten.
  5. Heb je als leermiddelen beheerder geen rechten om in de Learning Portal de Open data te bekijken neem dan contact op met je beheerder.

Stap-voor-stap: Schoolvakken importeren vanuit de Learning Portal

1. Klik in het Platform op ‘Leermiddelen’ en vervolgens op ‘Schoolleerlijnen’.
  2. Kies de leerlijn waaraan jij modules/treden, leertaken en bronnen wilt toevoegen.
  3. Kies voor ‘Bewerkmodus’ rechtsboven en vervolgens verschijnt ‘Importeren’ in het scherm linksboven.
  4. Klik op ‘Importeren’ en kies voor de optie ‘KED-materiaal importeren’ om de importtool te starten.
  5. Plak de eerder gekopieerde ‘Sleutel’ in het daarvoor bestemde veld in het Klik Platform.
  6. Let op: Als 'stap 3 Vak' niet wil laden, dan werkt de sleutel niet. Haal een nieuwe sleutel op in de Learning Portal. Druk eerst op F5 om een nieuwe sleutel te laden.
  7. Klik ‘Verder’.
  8. Kies het vak waarvan je het materiaal wilt importeren en klik op ‘Verder’.
    Tip: zijn er veel schoolvakken? Typ dan de eerste letter van je vak in.
  9. Kies de modules of treden die je wilt importeren door ze aan te vinken en klik op ‘Verder’.
    Let op: gebruik je blokken? Vink deze blokken niet aan voor de import.
  10. Het volgende scherm geeft een overzicht van de taken die worden geïmporteerd. Klik op ‘Verder’.
  11. Bepaal of de gekoppelde niveaus kloppen. Klopt het niet? Wijzig dit door gebruik te maken van de dropdowns. Betreft het een leerlijn in de onderbouw? Heb je een andere betekenis gegeven aan de kleuren? Bespreek dit dan met een onderwijskundige.
  12. Onderaan het scherm kun je aangeven of alleen de KED-bronnen moeten worden geïmporteerd. Deze optie vink je niet aan. Klik vervolgens op ‘Verder’.
  13. De schooleigen bronnen, leertaken en modules/treden zijn nu vanuit het Learning Portal overgezet naar het Klik Platform. Jij en je vaksectie kunnen de leerlijn bewerken en klaarzetten voor het schooljaar.

KED-leerlijnen aanvullen met schoolmateriaal

De Leermiddelen beheerder krijgt (tijdelijk) de rechten om het materiaal van de school dat is klaargezet in het Learning Portal over te halen naar het Klik Platform.

Let op! Alleen de bronnen die op ‘Actief’ staan in de Learning Portal worden overgezet. Check dit goed voordat je gaat importeren, zo houd je de nieuwe omgeving ‘schoon’.

Stap-voor-stap: Sleutel kopiëren in de Learning Portal

1. Log in op de Learning Portal en ga naar Mijn School.
  2. Ga naar Open data.
  3. Kopieer de sleutel (let op, deze is na het kopiëren 1 uur geldig)
  4. Deze sleutel gebruik je in het Klik platform om de gegevens uit de Learning Portal over te zetten.
  5. Heb je als leermiddelen beheerder geen rechten om in de Learning Portal de Open data te bekijken neem dan contact op met je begeleider.

Stap-voor-stap: Schoolmateriaal importeren vanuit de Learning Portal

Heb je jouw leerlijn nog niet vanuit de basisleerlijnen gekopieerd naar de schoolleerlijnen, volg dan de instructie Basisleerlijn kopiëren naar schoolleerlijn hierboven.

Je importeert de bronnen uit de Learning Portal per thema/trede. Onderstaande stappen doorloop je dus meerdere keren!

1. Klik in het Platform op ‘Leermiddelen’ en vervolgens op ‘Schoolleerlijnen’.
  2. Kies de leerlijn waaraan jij modules/treden, leertaken en bronnen wilt toevoegen.
  3. Kies voor ‘Bewerkmodus’ rechtsboven en vervolgens verschijnt ‘Importeren’ in het scherm linksboven.
  4. Klik op ‘Importeren’ en kies voor de optie ‘Schoolmateriaal importeren’ om de importtool te starten.
  5. Hier wordt om de sleutel gevraagd van de schoolomgeving van de huidige Learning Portal.
  6. Plak de eerder gekopieerde ‘Sleutel’ in het daarvoor bestemde veld in het Klik Platform.
    Let op: Als 'stap 3 Vak' niet wil laden, dan werkt de sleutel niet. Haal een nieuwe sleutel op in de Learning Portal. Druk eerst op F5 om een nieuwe sleutel te laden.
  7. Klik ‘Verder’.
  8. Kies het thema of de trede in het Klik Platform waaraan je het materiaal uit de Learning Portal wilt toevoegen en klik op ‘Verder’.
  9. Kies het vak in het overzicht waarvan je jouw materiaal wilt importeren en klik op ‘Verder’ Let op: zorg dat je de juiste editie hebt! In het Klik Platform staat alleen de laatste editie.
  10. Kies het thema waarvan je jouw materiaal wilt importeren in het eerder gekozen Vak. Je kiest nu het thema waarvan je het materiaal wilt toevoegen. Let op: vink niet per ongeluk meerdere thema’s of treden aan. Als je dit doet, dan voeg je aan het eerst gekozen thema’s al het materiaal van deze thema’s of tredes in de Learning Portal toe. Dit zorgt ervoor dat er allerlei nieuwe activiteiten clusters worden aangemaakt (en moet handmatig worden verwijderd).
  11. Klik op ‘Verder’.
  12. Gaat het om bronnen uit de onderbouw? Zorg dan dat KB niet gekoppeld is aan ‘geel’, maar aan ‘rood’.
  13. Bekijk of de gekoppelde niveaus kloppen. Klopt het niet? Wijzig dit door gebruik te maken van de dropdowns.
  14. Klik vervolgens op ‘Verder’.
  15. Done! Je bronnen zijn nu aan het thema of de trede toegevoegd.
  16. Herhaal bovenstaande stappen voor alle thema’s en treden waarin materiaal staat dat overgezet dient te worden.

Je vindt jouw schoolbronnen onderaan een activiteitencluster in het Thema. Deze schoolbronnen hebben nog geen koppeling met een leerdoel! Hoe je dit regelt is te lezen in het stappenplan Leerlijn bewerken.

Leerlijn toegankelijk maken voor docenten

Zodra de leerlijn af is en de docenten met de leerlijn aan de slag moeten gaan, is het tijd om de leerlijn te publiceren.
Een leerlijn die niet meer gebruikt moet worden, kun je op eenzelfde manier depubliceren.

Stap-voor-stap

• Ga naar de bewerkmodus van de leerlijn.
  • Klik dan linksboven in het scherm op de schuifknop om de status te veranderen van Ongepubliceerd naar Gepubliceerd. De schuifknop wordt ook groen, om aan te geven dat de leerlijn actief is voor docenten.

Zodra de leerlijn met bijbehorende thema's is aangemaakt, is het tijd om de leerlijn te vullen met activiteiten en leerdoelen. Zie hiervoor het Stappenplan: Schoolleerlijn bewerken.